Mărțișor și 8 Martie
Chiar dacă nu se prea observă, primăvara a sosit în sfârșit. Știu că mulți dintre noi abia așteptam să vină soarele, căldura, verzișul și ca florile să înflorească în curțile noastre. Am o veste bună: nu mai este mult de așteptat! Iar, ca să sărbătorim, vă vom prezenta aici câteva informații inedite despre Mărțișor și despre 8 Martie, Ziua Femeii sau Ziua Mamei, cum mai este cunoscută sărbătoarea.
Cuvântul Mărțișor este diminutivul lui Mart, vechiul nume popular pentru martie și înseamnă literal ,,micul martie". Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, având doi ciucuri la capete, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. În trecut, în prima zi din luna Martie, mărțișorul se oferea înainte de răsăritul soarelui, atât fetelor cât și băieților. Se zice că șnurul mărțișorului reprezintă contrastul dintre vară și iarnă, căldură si frig. Împreună cu mărțișorul, se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, de cele mai multe ori acestea find ghiocei.
Iată și câteva tradiții legate de luna lui Mărțișor din diverse zone ale țării:
În judeţul Alba se spune că de 1 Martie, fetele tinere adună zăpadă curată într-un ciubăr şi o lasă la topit după care se spală cu ea pe faţă, cu credinţa că vor deveni mai frumoase.
În Ardeal, mărţişorul se agaţă la porţi, ferestre și la coarnele animalelor, pentru îndepărtarea deochiului și a spiritelor rele din jur.
În Bucovina, bărbații sunt cei care, pe data de 1 martie, primesc mărțișoare de la femei. Mărțișorul trebuie purtat în piept, la vedere, cel puțin o săptămână sau o lună pentru a nu avea ghinion. La sfârșitul acestei perioade, fetele leagă mărțișorul de ramura unui pom.
În Dobrogea, mărtisoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate in aer, pentru ca fericirea sa fie mare si înaripată.
După cum v-am prezentat mai sus, Mărțișorul deține o legendă numai a lui, iar copiii de la clasa a 5-a C, împreună cu doamna dirigintă Camelia Sârbu, au prezentat la concursul Copiii au Talent, ediția 2023, o variantă mai hazlie a legendei. Legenda adevarată povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă, dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să mai cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, iar lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi spre Cer și iarăși a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după multe, multe lupte grele. Sângele cald i s-a scurs pe neaua cristalină, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei - vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori, una albă, una roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea pentru chipeșul luptător și amintește de curajul tânărului, iar cea albă simbolizează ghiocelul, prima floare a primăverii.
Pe lângă sărbătoarea Mărțișorului, luna martie celebrează și Ziua Internațională a Femeii, pe data de 8 martie. Această zi sărbătorește atât realizările sociale, politice și economice ale femeilor, cât și pentru a onora lupta împotriva discriminării și violenței care își fac simțită prezența în multe părți ale lumii. Este un punct focal în mișcarea pentru drepturile femeilor, atrăgând atenția asupra unor probleme precum egalitatea de gen, drepturile reproductive și abuzul împotriva femeilor. De 8 martie, în unele culturi, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții.
Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii pe 8 martie, în 1975 – anul internațional al femeii.
Hai să apreciem cu toții cât de multe fac mamele, surorile, fiicele, mătușile noatre, toate femeile din viețile noastre pentru noi prin a le spune un "Te iubesc!" sau prin a le dărui un cadou.
În continuare, vă prezentăm câteva lucrări ale colegilor noștri mai mici din clasele Pregătitoare C, I A, a III-a A, a III-a C și a IV-a B:
Surse:
https://www.nationalfm.ro/detalii-articol-obiceiuri-si-traditii-de-martisor
https://casadoamnei.ro/martisorul-in-bucovina
https://alba24.ro/in-ardeal-martisorul-se-agata-la-porti-ferestre-la-coarnele- https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Interna%C8%9Bional%C4%83_a_Femeii#
Un articol de Maria Sofia Costin și Alessia Rădoi