Cutezătorii Iancului nr 4
Introducere
Bun venit tuturor. Acest număr va fi unul mic, dar destul de interesant, în care ne am gândit să mai adăugăm o nouă rubrică. Aceasta se numeşte Excursii prin tara. Sper că o să vă placă acest număr şi vă urăm lectură placută!
Ştiaţi că???
Muzica clasică dă gust mancării: Un studiu realizat în cadrul Sony Multi-Room Sonic Wonderland, la care au participat 50 de membrii din 6 ţări europene, a demonstrat că muzica clasică poate da senzaţia că vinul băut este mai scump, muzica lentă poate duce la un gust mai persistent, în timp ce muzica alertă duce la o scurtare a experienţei gustative
Prima compoziţie scrisă de Frederic Chopin a fost realizată la vârsta de 7 ani, fiind desemnat de presa poloneză un geniu.
Mozart, renumitul compozitor de muzică clasică adora să se joace biliard? Când mergea să joace, buzunarele îi erau pline de hârtii cu portative goale pentru că scria muzică în timp ce aştepta să-i vină rândul să joace.
Termitele mănâncă de zori mai repede dacă "ascultă" muzică Heavy Metal?
Muzica aceea care te relaxează te face să fi mai generos?
Cele scrise mai sus sunt fapte dovedite ştiinţific. Voi, cei care citiţi acum acest articol ce părere aveţi? Credeţi că sunt adevărate sau sunt doar nişte vorbe goale? Părerea mea este că sunt deoarece muzica reprezintă viaţa, dar nu orice fel de viaţă, ci una auzită.
În curănd vine vacanţa de vară, asta însemnand ca vom avea mai mult timp sa megem ori unde ne-am dori. Am decis sa fac aceasta rubrica cu scopul de a va invita să
călătoriţii, momentan prin România, şi să descoperiţi nişte
locuri frumoase pe care nici măcar voi nu le aţi fi ştiut.
Vom vorbi acum depre 2 obiective turistice care merită vizitate. Unul dintre acestea este Castelul Calendar, din zona Zau de Câmpie, judeţul Mureş. Are o multime de lucruri foarte interesante, ce nu sunt întâlnite în castelele obişnuite. Acesta are 365 de ferestre, câte zile sunt într-un an, 4 turnuri, la fel ca numărul de anotimpuri, 52 de camere, câte săptămâni sunt într-un an, 7 terase - câte zile sunt într-o săptămână și 12 holuri, câte sunt lunile anului.
Castelul-Calendar a funcționat ca reședință de vară a baronului Istvan Ugron. Construcția a început în anul 1911. Ridicarea castelului, care are o arhitectură asemănătoare vechilor castele medievale franceze, a durat 3 ani.
Din pacate, în interior, totul este deteriorat din cauza că nimeni nu s a mai ocupat de el, de mai bine de 11 ani, când acolo era un azil pentru copii.
Cascada Bigăr
Rezervația naturală a fost înființată în anul 1982 și declarată arie protejată. O arie naturală se întinde pe o suprafață de 176,60 hectare și este inclusă în Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița.
Din pacate, acestei cascade i s a rupt o bucata destul de mare din cauze naturale. Chiar si daca aceasta bucata a cazut, cascada ramane la fel de impresionanta prin sunetul pe care il are.
Talent si creatie
Aceasta rubrica poate fi accesata si de pe butonul din dreapta cu acelasi nume
Filofteia Buduianu, clasa 7C
Multumiri
Echipei redacţiei Cutezatorii Iancului:
Konrad Marcus: coordonator, rubrica Excursii prin ţară
Dinu Caruntu Alexandru
Rodideal Anda: coordonator
Sachelari Luca
Maria Monica: rubrica Talent și creații
Dinu Andreea: rubrica Talent și creații
Sava Sara
Popa Maria: Talent si Creatie
Ceciu Maria: corectare
Grigore Mihai: coperta
Țenovici Maria
Bârnea Cristian: rubrica Sţiaţi că??
Baicoianu Maria
Pentru rubrica Talent şi creaţii:
Buduianu Filofteia
Ilinca Militaru
Mai multe articole, aici: