CUTEZATORII IANCULUI nr. 3

21.06.2021

Introducere

Bine aţi revenit la numărul 3 al revistei noastre. Anul acesta vine cu noi schimbări la aceasta revistă. Avem câteva articole noi care sperăm să vă placă şi să vă inspire si pe voi într+un fel sau altul. Spor la citit!


Cuprins

Recomandări de jocuri şi aplicaţii

Interviuri profesori

Chestioanar Şcoala Perfectă

Ştiaţi că??

Talent şi creaţie

Dezvoltare personală

Mulţumiri


Recomandări jocuri si aplicaţii

(această rubrică poate fi găsită şi pe butonul de mai sus, unde veţi vedea in detaliu, fiecare joc si aplicaţie)

Bun venit! In aceasta rubrica vom scrie despre jocuri recomandate, cum ar fi:

-Picnic cuvânt

-Roblox

-Mozaik 3D


Picnic cuvânt

Dacă vă plac rebusurile şi dacă aveţi un vocabular bun şi nu vă daţi batuţi cu una cu două, vă recomandăm jocul Picnic cuvânt. Acest joc se găseşte şi pe Magazin Play.

Acest joc este exact ca un rebus, doar că digital.El arată cam aşa atunci când mergeţi să îl instalaţi.

În el trebuie să asociezi literele pentru a forma un cuvânt de un număr de litere


Roblox

Roblox este o platformă care le permite utilizatorilor să-și dezvolte propriile jocuri video folosind motorul grafic roblox studio. utilizatorii pot vinde obiecte virtuale care oferă avantaje în jocul lor și, de asemenea, microtranzacții, prin intermediul uneltelor puse la dispoziția dezvoltatorilor. monedele virtuale pot fi transformate în bani reali, care sunt depozitați în conturile creatorilor de jocuri. pentru a face acest lucru, ei trebuie să aibă peste 13 ani și să dețină un abonament plătit numit premium și un minim de 100.000 de monede în cont, ceea ce va rezulta în obținerea a 350 de dolari.

Roblox le permite jucătorilor să cumpere, să vândă și să creeze obiecte virtuale. Hainele pot fi cumpărate de oricine deține o anumită sumă de robux, însă doar cei cu un abonament Builders Club le pot vinde. Robux este moneda virtuală care le permite utilizatorilor să cumpere diverse obiecte sau haine. Jucătorii pot obține Robux prin achiziționarea cu bani reali sau prin vinderea unor obiecte, cum ar fi haine, de cei care fac parte din Builders Club, ei obținând o anumită sumă de Robux în fiecare zi, în funcție de abonamentul pe care îl plătesc. Oficialii Roblox susțin că platforma se apropie rapid de YouTube și Netflix, în termeni de conținut consumat de copiii de sub 13 ani. 

Mozaik 3D

Animațiile 3D interactive transformă învățarea într-o aventură.

In aplicația educațională mozaik3D poți explora peste 1200 de scene 3D educaționale pe smartphone sau tabletă.

Scenele 3D au fost concepute în principal pentru elevii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani.

Ele oferă un ajutor unic pentru învățarea acasă, aceasta devenind jucăușă și distractivă.

Scenele educaționale interactive din istorie, tehnologie, fizică, matematică, biologie, chimie, geografie și arte vizuale transformă învățarea într-o aventură.

Interviuri profesori

În această rubrică, am intervievat 3 profesori pentru a afla mai multe despre ei. Vă invit să vedem împreună ce ne-au zis:

Doamna profesor Corina Anton (Limba si literatura română)

Dânsa nu a mai lucrat înainte de a fi profesoară, dar a mai predat și la școala George Bacovia înainte de a veni în școala noastră.

Părerea dânsei despre scoala online este "ca e o alternativă foarte bună pentru vremurile în care ne aflăm, bineînțeles, nu se poate compara cu învățarea față în față, dar este o metoda destul de eficientă."

Mesajul dânsei către elevi:

"Învățarea continuă și online. Este foarte important să continuam procesul educațional, adaptându-ne la vremurile în care ne aflăm. #totulvafibine"


Doamna profesor Corina Dumitru (matematică)


Dânsa ne-a povestit părerea sa despre școala noastră. A spus că avem o școală deschisă, cu un colectiv de cadre didactice care se implică și cu o conducere care susține implementarea proiectelor extra-școlare.

Despre învățarea/școala online..."Pe principiul.. Dacă trebuie, nu avem încotro.. Sistemul românesc nu este atât de dezvoltat încât să susțină o predare în sistem online. Îmi lipsesc elevii foarte mult, copiii sunt privați de anumite competente socio-emoționale."

Mesaj pentru elevi școlii: "Dragi elevi, nu uitați în afara orelor de curs din online, să vă faceți timp și pentru voi... Aveți nevoie de relaxare... Aveți grija de voi!"


Doamna profesor Lorena Paraschiv (biologie)



Dânsa este de doi ani în școala Iancului, dumneaei a mai predat înainte și în alte școli.

Doamna Lorena Paraschiv are o părere bună despre școala online, dar dânsei îi este dor de copii, își dorește să revenim cât mai curând.


Despre școala online:

"Diminuează mult calitatea actului de învățare. Chiar și prin faptul acesta, că nu ne mai putem vedea expresiile faciale. Partea pozitivă pe care o văd eu în învățarea online este faptul că am devenit cu toții mai dezinvolți pe partea tehnologică. Folosită cumpătat face minuni, să zicem așa.

Mesaj pentru elevii școlii:

"Să nu învățați din cauza lui TREBUIE, sau TREBUIE SĂ AM note mari, chiar 10 pe linie!"

Chestionar "Şcoala Perfectă"

În luna martie 2021 am trimis un chestionar online către colegii noștri, pentru a vedea cum își imaginează ei că ar fi o școală perfectă, deoarece, acu am văzut că se poate învăța în diferite alte locuri și moduri, decât stând drepți în bancă.

Au răspuns la chestionar cca 20% dintre elevii claselor de gimnaziu, în proporții relativ egale, mai mult cei mai mici, și mai puțin cei ma mari, probabil fiind mai ocupați.

Cele mai importante informații pe care le-am aflat din rezultatele chestionarului, referitor la ce e important pentru elevi să existe într-o școală perfectă, sunt:

  1. "Dotările școlii" - cel mai important pentru elevi este să existe laboratoare și spații specializate: sală de sport, cabinet de informatică, biologie, fizică, sau chimie, toate să fie curate și dotate.

  2. "Climatul școlar" - elevii sa fie prietenosi, respectuosi, uniti, sa nu mai existe bullying intre copii.

  3. "Modul de desfășurare a orelor" - copiii își doresc ca profesorii sa fie mai apropiați de elevi, mai glumeți și sa explice lecțiile până ce toți elevii înțeleg.

  4. "Modul în care ar fi temele" - majoritatea elevilor au raspuns ca temele ar trebui sa fie realizate prin proiecte, teme ușoare, zilnic dar și dorința de a utiliza tehnologia pentru a le efectua.

  5. "Cele mai importante 3 criterii de care ar ține cont, dacă ar putea să aleagă ei Scoala perfectă" - elevii au ales dotarile, siguranta in scoala, colegi buni, prietenosi, activitati extra-scolare interesante si profesori buni.

     Ştiaţi că??


    1. Urșii polari sunt cele mai mari animale de pradă de pe uscat. Sunt foarte buni înotători şi pot detecta mirosul prăzii (focii) de la o distanţă de câţiva kilometri.

    2. Pielea cameleonului are celule speciale numite cromatofori ce conţin pigmenţi de culoare. Aceşti pigmenţi se pot contracta sau dilata la semnalele creierului, lăsând culoarea să se răspândească în celule şi să schimbe culoarea pielii.

    3. Cel mai lung pod din lume este Danyang-Kunshan Grand Bridge din China. Este un pod de cale ferată între Beijing şi Shanghai şi traversează delta râului Yangtze.
    Are 164km în lungime, iar construcţia sa a costat 32 de miliarde de dolari

    4. Cel mai mare cactus este saguaro. Creşte în sud-vestul Statelor Unite ale Americii şi poate atinge înălţimi de peste 20m.

    5. Balena cu cocoaşă scoate nişte sunete care pot fi auzite de la 850 km distanţă.Lacul Superior (Lake Superior), aflat la graniţa dintre SUA şi Canada, este cel mai mare lac de apă dulce din lume. Suprafaţa sa depăşeşte 82.000 km

    6. Este imposibil să prepari un ou fiert tare în Muntii Himalaya. La altitudinea de 8000 de metri presiunea atmosferică este atât de mică încât apa fierbe la doar 70°C. Poţi doar să faci un ou fiert moale la această temperatură.

Talent si creatie

Lucia Postelnicu, clasa 5C

Ilinca Militaru, clasa 7C

David Grama, clasa 5A

Maria Popa, clasa 5C

Andreea Dinu, clasa 5C

 Dezvoltare personală

(pentru mai multe articole, apasati pe butonul de dezvoltare personala de sus dreapta)


Despre SUSTENABILITATE, DEZVOLTARE DURABILĂ și VIITOR

În luna martie, în școala noastră cei mai mulți dintre copiii de la clasele a 5-a, a 6-a și a 7-a s-au întâlnit la orele de dirigenție cu voluntarii asociației ART Fusion, care le-au explicat câte ceva despre ce înseamnă DEZVOLTAEA DURABILĂ și SUSTENABILITATEA.

Aceste cuvinte, aparent lungi și complicate, DEZVOLTARE DURABILĂ (SUSTAINABLE DEVELOPMENT în limba engleză) și SUSTENABILITATE (SUSTAINABILITY - în limba engleză) sunt deseori folosite în ziua de astăzi. Ambele se referă la faptul că e necesar, ca în toate acțiunile noastre, ale guvernelor, instituțiilor și ale fiecărui cetățean în parte, să adoptăm acele comportamente care NU AFECTEAZĂ VIITORUL GENERAȚIILOR VIITOARE.

Globalizarea și dezvoltarea tehnologică și socială din ultimii zeci de ani au și efecte negative, precum: poluarea, efectul de seră, schimbările climatice, accentuarea diferențelor și a discriminărilor sociale. Trăim într-o lume interconectată, în care deciziile și comportamentele au consecințe nu doar asupra noastră, ci și asupra altora, din alte țări sau de pe alte continente. Puteți urmări un scurt film realizat de GOOGLE EARTH cu imagini preluate de la sateliții NASA despre modul în care am transformat Pământul în ultimii 36 de ani, cum zone vaste de pe Terra au evoluat negativ din cauza modificărilor climei și a fenomenelor naturale.

https://www.youtube.com/watch?v=5WzPqrGQWA

De aceea, se vorbește despre CETĂȚENIA GLOBALĂ, referitor la faptul că fiecare trebuie să avem și o perspectivă și înțelegere globală asupra acțiunilor noastre, să acționăm responsabil și să fim deschiși la a ne adapta modul de viață astfel încât să generăm schimbări pozitive.

Educația copiilor și tinerilor în spiritul acestor valori este considerată una dintre soluții, de aceea asociația ART Fusion (și alte ong-uri) se implică în a populariza în rândul elevilor aceste subiecte. Dintre multitudinea de direcții ce vizează comportamentul sustenabil, la aceste prime întâlniri au fost prezentate două dintre cele mai mari probleme generatoare de riscuri pe termen mediu și lung:

1. AMPRENTA DE CARBON (amprenta CO2) - este un coeficient, o metodă prin care se măsoară cât de mult poluăm prin emisiile de gaze cu efect de seră prin obiceiurile zilnice pe care le avem ca urmare a dezvoltării și progresului: poluăm prin transport, consumul de combustibili, alimente, produse fabricate, materiale, lemn, drumuri, clădiri, servicii etc.

2. CONSUMERISMUL - încurajarea la nivel socio - economic a achiziției de bunuri și servicii în cantități din ce în ce mai mari, deoarece prin dezvoltarea actuală și producția de masă s-a ajuns la "supraproducție" - oferta a depășit cererea. De aceea, producătorii au apelat la diverse mijloace (media, publicitate) pentru a convinge consumatorii să achiziționeze produse de care nu au neapărat nevoie. A avea un comportament sustenabil se referă la a ne comporta astfel încât să ne reducem amprenta de carbon și să consumăm cât avem nevoie, fiind informați asupra efectelor comportamentelor noastre.

Una dintre soluții este aplicarea regulii celor

3 R = REDUCERE + REUTILIZARE + RECICLARE

Cu această serie de acțiuni, se intenționează crearea unor obiceiuri de consum responsabil care contribuie la optimizarea utilizării resurselor disponibile și, la rândul lor, la reducerea amprentei de carbon (cantitatea de gaze care sunt generate ca urmare a acțiunii umane).

Dacă vă interesează să aflați mai multe și să adoptați un comportament sustenabil, găsiți o serie de informații utile pe internet:

- Calculatorul amprentei de carbon: https://www.generatiaverde.ro/co2/

- Cum poți reduce consumerismul: https://padureacopiilor.ro/cei-3-r/

- Detalii despre ce își propune țara noastră să facă în domeniul dezvoltării durabile,

până în 2030: https://dezvoltaredurabila.gov.ro/web/despre/

Recomandări cărţi

(pentru mai multe articole, apăsaţi pe butonul din dreapta sus cu Recomandări cărţi

Anotimpul albinelor

O carte minunata de Lindsey Eagar, despre o fata care isi viziteaza bunicul, ce traieste in desert, insa este mai mult decat sigur ca acolo, in gradina lui uscata, si fara apa, exista un roi de albine care aduce ploaia. Batranul o invata pe fetita sa traiasca fara teama de moarte. Este o carte inspiratonala, care merita sa stea alaturi de copii si o limonada rece.

Unde o gasim in limba romana? Carturesti.ro; Elefant.ro ;Libris.ro si altele.

Domnisoara miau

De când a cunoscut-o pe domnișoara Miau, viața lui Tibbe s-a schimbat mult. Înainte era un tânăr ziarist timid, cât pe ce să fie dat afară de la slujbă pentru că scria doar articole despre pisici. Acum este... ei, e tot la fel de timid, dar măcar domnișoara Miau îi spune care sunt noutățile din oraș și e tot mai apreciat la ziar și în comunitate.
Nu se știe de unde află domnișoara Miau atâtea secrete și, dacă stai bine să te gândești, e cam ciudat că petrece așa de mult timp pe acoperiș, printre pisici, sau că se urcă speriată în primul copac care-i iese în cale dacă aude un câine lătrând, dar lui Tibbe nu-i pasă - lui îi plac pisicile.

Cei trei muschetari

În anul 1626, pe vremea regelui Ludovic al XII-lea, un tânăr gascon din Tarbes, pe nume d'Artagnan, a pornit spre Paris pentru a-și îndeplini visul de a deveni muschetar. Acesta a avut la el o scrisoare a tatălui său către căpitanul muschetarilor, 15 scuzi și un căluț galben. În Meung scrisoarea i-a fost luată.
Din prima zi în care a ajuns la Paris, d'Artagnan a fost provocat la duel de cei trei muschetari: Athos, Porthos și Aramis, însă duelul a fost interrupt de gărzile cardinalului și cei patru au devenit cei mai buni prieteni.
Domnul Bonacieux, gazda lui d'Artagnan, a cerut acestuia, să îi găsească soția care a fost răpită.

Mulțumiri

Echipei din redactia Cutezătorii Iancului


Konrad Marcus: coordonator

Dinu Caruntu Alexandru: coordonator

Rodideal Anda: coordonator, rubrica Dezvoltare Personală

Sachelari Luca- rubrica Chestionar "Scoala Perfecta", Stiati ca??

Maria Monica: rubrica Talent și creații, si Recomandari carti si Chestionar profesori

Dinu Andreea: rubrica Talent și creații

Sava Sara: chestionar profesori

Popa Maria: Talent si Creatie

Ceciu Maria: corectare

Grigore Mihai: coperta

Țenovici Maria: Carti recomandate

Bârnea Cristian

Baicoianu Maria


Multumim profesorilor:

Anton Corina: romana

Dumitru Corina: matematica

Paraschiv Lorena: biologie




Mai multe articole, aici:

Cutezatorii.iancului@gmail.com 
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți